ETC Play använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Blogg > Att se på första maj

Att se på första maj

Av ETC Play, publicerad 01 May 2020


Att se på 1 maj

Det var länge sedan det kändes så aktuellt att uppmärksamma arbetarna som nu. Privatiseringens brister har exponerats inför öppen ridå. Personal inom äldreomsorgen har saknat adekvat skyddsutrustning och den ensamstående undersköterskan kan knappast jobba hemifrån. Även Covid-19 blev till slut en klassfråga. Men även om börsen har störtdykt så har vårdpersonalen och busschaufförernas aktier skjutits i höjden. Dagen till ära tipsar jag om några evenemang, reportage och filmer.

Personal inom äldreomsorgen: låg lön, hög risk

New York Times besökte olika vårdhem i Kalifornien. Personalen hjälper de gamla med allt; de får hjälp med kroppsvård, matning, toalettbesök, tandborstning och vändning. Socialt avstånd fungerar inte i äldreomsorgen, det är omöjligt anser vårdgivarna. Se reportaget här.


Taxiklubben

Allonias sliter 12-13 timmar i sin taxi varje dag och får ändå inte pengar över till hyran och kläder till sina tre barn. Han inleder en kamp mot Sveriges största taxibolag. Men det har sitt pris att sätta sig upp mot eliten. Se filmen här.


Vi, skuggorna

Aura kom i tron att det här landet var någorlunda fredat från mygel och korruption. Hon visade sig ha fel. Wilder bodde i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år. ”Jag var inte ens en hund i chefens ögon. Jag var skräp.” Sverige har fått ett laglöst arbetsliv där människor från fattiga länder jobbar under slavliknande förhållanden. Lyssna på ljudboken här.


Podd: Samtal med Elinor Torp

Samtal med Elinor Torp, författare till boken "Vi, skuggorna".
Lyssna här eller se här.


Vänsterpartiets 1 maj

Vänsterpartiet haden en livesändning på Facebook med Jonas Sjöstedt, Stefan Sundströms, Karin Renberg, Farhiya Feysal, Ann Petrén, Popsicle och fler gäster. Jonas Sjöstedt höll också sitt 1 maj-tal. Se här.


Statsministern höll tal

Se Stefan Löfvens första maj-tal här.


En kammarjungfrus dagbok, en bra avrunding på kvällen


I denna nyinspelning som bygger på en 1900-talsromanen med samma namn får kammarjungfrun Célestine (Léa Seydoux) arbete på ett gods på landsbygden. Medan husbonden närmar sig henne sexuellt kräver den sadistiske husmodern total lydnad. Men den intelligente Celestine är inte helt maktlös och spelar ut överklassen med finess. Välspelat av Seydoux som har publiken i sin hand. Se filmen här.

Trevlig första maj!

/Emanuel Hendal, ETC Play


Följ ETC Play!

facebook instagram twitter youtube homepage


0:00/ 0:00
Slow Fast
 • 0.5
 • 0.6
 • 0.7
 • 0.8
 • 0.9
 • 1
 • 1.1
 • 1.2
 • 1.3
 • 1.4
 • 1.5